MANTEQUILLA

13/02/2016

Sessió musical / Concert de Jazz

Quartet de Jazz
Bonell, Garau, Barceló i Font

Col.laboració 7 €


Després de coincidir a diverses formacions i comprovar el “swing” i bon enteniment que s’estableix en tocar junts, Jordi Bonell, Pep Garau, Llorens Barceló i Salvador Font han posat en marxa un nou projecte musical amb el qual estan molt il·lusionats. En Jordi Bonell i Salvador Font es coneixen des de la dècada dels 70 a Barcelona quan tocàvem amb el Carles Benavent i el Joan Albert Amargós en el grup Música Urbana. Des d’aleshores Jordi i Salvador han coincidit en diferents formacions realitzant gires i enregistraments discogràfics amb alguns dels millors artistes del panorama internacional. Precisament, d’ una d’aquestes produccions, la que varen fer en 1987 editada per Blau, a les ordres de Salvador Font “Mantequilla” (el compositor , saxofonista i violinista) sorgeix el nucli del repertori que actualment estan tocant en directe i que prest enregistraran a un estudi de Mallorca amb els “novíssims” Pep Garau i Llorens Barceló. A ells, els han conegut en els darrers anys i els ha meravellat tant el seu talent musical com el seu concepte estilístic (manera de tocar, repertori, equilibri entre tradició i modernitat i vocació de captar al públic mitjançant un llenguatge on es barreja Be Bop, Swing, Cool, Blues i Latin Jazz).


 

Jordi Bonell guitarra (Chet Baker, Michel Legrand, Marc Johnson, Charlie Watts, Secta Sónica, Musica Urbana, Joan Manel Serrat, Chano Dominguez, Jorge Pardo, Mantequilla, Larry Willis, ..)

Pep Garau trompeta (Barcelona Jazz Orquestra, Matt Simon Quintet, Big Yuyu,
Berkley School Big Band, Orange Juice Collective, Jazzmaica, Big Yuyu, Glissando Big Band, Bebop Drivers..)

Llorens Barceló hammond (David Murray, James Blood Ulmer, Jay Kay Band, European Jazz Orquestra, Orange Juice Collective,Victor Uris,Giussepe Ragonesse Trio, Mallorca Jazz Orquestra..)

Salvador Font Salvador Font batería (Máquina, Orquestra Mirasol, Musica Urbana, Woody Shaw, Gary Burton Quartet, Joan Manel Serrat, Georgie Fame, Percy Sledge, Jorge Pardo, Salvatore Adamo, Mª del Mar Bonet, Jimi Fontana, Mantequilla, Molly Duncann, Ossifar, Milton Nascimento, Orquestra de Xavier Cugat dirigida per Tito Puente ..)


Salvador Font i Orobitg “MANTEQUILLA”
saxo, violí i compositor de jazz
(Barcelona 1922 – Palma 1991)

Mantequilla y su conjunto L’any 1987 publica el seu únic disc de jazz com a volinista acompanyat d’una generació de músics joves: Carles Benavent al baix, Josep Kitflus Mas al teclat,Jordi Bonell i Emili Baleriola a la guitarra i el seu fill Salvador Font a la bateria.


Mantequilla i el seu grup a Barcelona 1963:“Atmosfera”

Mantequilla i el seu grup a Barcelona 1963:“Blue Note”Salvador Font estudia les carreres de violí i clarinet al Conservatori Municipal del carrer Bruc de Barcelona on també fa els estudis de composició i harmonia, acaba la carrera molt jove i amb pocs mesos es familiaritza amb el saxo, que encaixa molt bé amb la seva vocació d’improvisador.
Mantequilla y su conjunto
Debuta el 1942 a Barcelona, de sax ofonista, amb l’orquestre “GRAN CASINO” de LLUIS ROVIRA, una de les més importants d’aquells temps. Això el va donar a conèixer i poc després va a passar a formar part del quintet de José Puertas anomenat Virginia. Amb 20 anys la seva forma de tocar ja destacava per la seva tècnica, swing i fraseig hot,i se li presentava un gran futur com a jazzman.
Poc després se’n va a Madrid juntament amb el bateria cubà SERGIO BARRETO y el violinista turc KURT DOGAN, el qual li posà el pseudònim de “Mantequilla” per definir el seu estil improvisador melodiós i suau però ple de swing, molt influït per Lester Young i Coleman Hawkins.
Els anys cinquanta formà grup amb BONET DE SAN PEDRO Y LOS SIETE DE PALMA i més tard va fer una volta gairebé per tota Europa amb l’orquestra brasilera FON-FON. A Roma actuà al “Hot Club” amb el trompeta nord-americà BILL COLEMAN i el clarinetista “BigBoy” Goody i d’altres músics italians com ROMANO MUSSOLINI.
Després formà trio propi que actuà a Mèxic D.F. i a Acapulco. Tornà a Europa i actuà amb JOE FUSTE, a Turquia; MAYRA MONTIEL, a Holanda; JAIME CAMINO, a l’Olympia de París on també toca amb SYDNEY BECHET; GENE GUERIN, A Suissa; XAVIER CUGAT, a Palma; LUIS CARDENAS, a Egipte i amb ITALO LEONE, a Grècia.
Mantequilla y su conjunto
L’any 1962 començà una sèrie d’actuacions en el club “Jamboree” de Barcelona, juntament amb P. FERRE, M. MERCEDES, SANDARAN, POCHOLO i LIZANDRA, i també enregistrà el seu primer disc amb temes propis. L’any següent i el 1966 continuà gravant amb MANOLO GAS, RICARD MIRALLES (Piano), ENRIC PONSA (Contrabaix) i JOSEP FARRERAS (Bateria).
El 1968 s’establí definitivament a Mallorca, on continuá la seva feina de composició, arranjament i edició de quasi un centenar de cançons,sintonias i temes de Jazz. Al mateix temps, creen un grup de Swing amb MANOLO BOLAO i BONET DE SAN PEDRO, tot alternant les seves actuacions amb orquestres locals amb altres acompanyant grans figures del jazz com TETE MONTOLIU, GERRY MULLIGAN, ERROL GARDNER I HENRY MANCINI.
En els anys 80, va participar com violinista a festivals de jazz acompanyat per JORGE PARDO, MANOLO BOLAO, HORACIO FUMERO, MATEU SIMON i també amb JOSEP MAS “KITFLUS”, JORDI BONELL, EMILI BALERIOLA, CARLES BENAVENT i el seu fill SALVADOR FONT amb els qui va enregistrar el seu disc MANTEQUILLA l’any 1987 que fou guardonat el mateix any per la Generalitat de Catalunya com a millor disc de jazz.