L'enemic del poble

25/09/2015

Festival s'Illo / Esdeveniment teatral

Intriga
Adaptació de la peça de H. Ibsen a càrreg de Joan Fullana.

Companyía de L’enemic.
Recolza: Veïnats de Santanyí, Plataforma per l’aigüa potable


divendres 25/09 — 21:00

dissabte 26/09 — 21:00

Teatre Principal de Santanyí.

Entrada: 10 Euro

Hernik Ibsen (Noruega, 1828-1906) és un dels autors que han influenciat més la dramatúrgia moderna. És considerat un dels precursors del teatre simbòlic i pare del drama realista. Tot i que les seves obres van ser molt criticades en el seu moment per qüestionar el model de família de l’època i trastocar els valors victorians, és un dels autors no contemporanis més representats a l’actualitat.

Ibsen, a la seva famosa i actualíssima peça “Un enemic del poble”, ens parla de com un individu, Thomas Stockmann, ben posicionat econòmicament i socialment, pot acabar quedant-se sol, enfrontat a tota la societat en defensa de la veritat. Una societat disposada a construir el seu estat del benestar assumint com a cost una mentida. Així doncs, Ibsen ens planteja els següents binomis: Raó vs poder, cost vs benefici, idealisme vs materialisme. El protagonista que Ibsen construeix és un clar model d’heroi idealista, confrontat i assetjat pel poder polític, les organitzacions comercials, els mitjans de comunicació i la majoria dels habitants d’una localitat temorosos de perdre la seva principal font de riquesa. Un personatge que lluita contra la corrupció, la manipulació, la hipocresia, la mediocritat i l’ immobilisme de les masses.

En aquesta obra, una versió lliure de l’original, es plantegen preguntes com quins són els motius que empenyen a les persones a actuar com ho fan. És necessàriament convenient sempre la veritat? És irremeiablement dolenta la mentida? Existeix, avui en dia, algú capaç d’actuar, només, per idealisme? Tothom té un preu?

FITXA TÈCNICA

Direcció del taller: Joan Fullana
Actors: Montse Amer, Laura Andújar, José Artero, Cristina Garcia, Carlos Llecha, Guillem Juaneda, Aitor Pérez

Entrades al Teatre Principal Santanyí, Ecoteca i Ca´n Timoner