S'abeurador és del poble!

Jane Jacobs a Santanyí

diumenge 22/04 — 18:00

Conferència / Cine

Projecció del documental Citizen Jane: Batle for the city (2016) & debat amb Alejandra Araya politòloga i membre de Vianants en lluita Balears i Biel Noguera, arquitecte i representant de La Veu dels infants.

Jane Jacobs (1916-2006) segueix sent la gran referència de l’urbanisme per a tots els públics. Aquesta escriptora i activista nord-americana pel dret a la ciutat es va enfrontar (i en ocasions va vèncer) als planificadors municipals de Nova York que, amb el seu urbanisme autoritari dissenyat a vista d’ocell, provocaven la destrucció de l’espai públic i del sentiment de comunitat als barris populars de la ciutat.

Gran defensora de la ciutat com a projecte col·lectiu enfront dels deliris de planificadors i urbanistes, va reivindicar l’observació i comprensió del que ocorre a peu de carrer i vorera com la base de qualsevol projecte arquitectònic.

Això no és NY ni estem en els anys 50 del s. XX, però les reflexions i les crítiques de Jane Jacobs i la seva mirada des de les voreres ens poden guiar quan ens fem preguntes sobre el nostre propi poble: on es prenen totes aquestes decisions? Qui les presa, qui decideix on s’han de construir? Quin espai real de decisió, més enllà dels processos participatius cosmètics, ens queda als ciutadans? A qui pretenen beneficiar amb totes aquestes decisions?

Què pensaria Jane Jacobs del centre d’interpretació de s’Abeurador?

Us proposem un passeig de Jane sense sortir de Can Timoner per reflexionar juntes sobre quin poble volem, des d’una perspectiva propera, perquè preferim una ciutat de les cures a una ciutat-parc temàtic.

Jane Jacobs